Waterstraat 27 / 8131 TC Wijhe - Vragen en/of opmerkingen? info@limousin-oost.nl

Limousin in het nieuws

In de Boerderij (november 2018): de beste stier van Nederland

De beste Limousin stier van Nederland staat gewoon bij ons op stal. Een leuk artikel in de Boerderij vandaag! Continue streven wij naar de beste kwaliteit. Qua ras, leefomgeving en het vlees. Lees hier het artikel: Dure stier Boerderij nov.2018

 

In de Telegraaf (Oktober 2018)

Prachtig plaatje van onze dieren in het ochtendgloren in de herfst van oktober 2018. Het plaatje is zo mooi, dat de Telegraaf het zelfs in de krant heeft geplaatst. Puur natuur van Hollandse bodem!

Zomer 2018: Excursies op de boerderij

In het afgelopen jaar hebben wij verschillende excursies mogen verzorgen. Vrouwen van Nu, de gemeente Olst-Wijhe en heel veel gezinnen (familie uitjes) zijn bij ons op bezoek geweest en hebben een uitgebreide rondleiding gehad op de boerderij. De rondleiding bestaat niet alleen uit een rondje langs de stallen, maar ook uit een daadwerkelijke safari trip tussen de dieren, incl. de grote stier. Uiteraard veilig met zn allen op een grote kar achter de trekker. Een proeverij in de winkel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Erg leuk om de excursies te organiseren en de bezoekers enthousiast weg te zien gaan (met uiteraard een tas vol vlees :))

December 2017: Kerstquiz

Hoe is jouw kennis van Limousin Rundvlees? Wij hebben onlangs een quiz georganiseerd. De winnaar, de dhr. Casper W. ontving een waardebon van Limousin-Oost van 25 EUR en had alle vragen goed. Weet jij wat een ‘Pianostuk’ is, of wat ‘Chauteaubriand’ is? Bekijk de vragen en antwoorden.

Januari 2017: Een super stier en uitstekende koeien

Onlangs  (29 december jongstleden) hebben wij de stamboek inspecteur op bezoek gehad. Dit betekent dat koeien en de stier beoordeeld worden op hun raseigenschappen. Super trots zijn we op het resultaat van onze stier Carmorn IMP. IMP heeft een score gekregen van 93 punten. De maximale score die in Nederland gehaald kan worden is 94 punten. IMP is dus vrijwel de perfecte stier. Zover wij weten is een score van 93 punten ook nog vrijwel nooit vergeven in Nederland. De perfecte stier qua raseigenschappen, maar qua karakter en als stamhouder voor onze veestapel. Naast IMP scoren ook de koeien goed, Hyacinth was daar de koploper met 90 punten. Graag laten wij IMP en de andere dieren ook aan jullie zien bij een bezoekje aan de boerderij!

Veel geboortegeluk in 2016.

Wij hebben 15 gezonde kalfjes gekregen van onze stier Imp (overgekomen uit Ierland van de bekende limousinfokkerij Carmorn). Helemaal bijzonder was de geboorte van 2 gezonde tweelingen! Tweelingen zijn zeer zeldzaam bij het Limousin ras en het is helaas niet evident dat beide kalfjes dan ook geaccepteerd worden door de moeder. Maar bij ons gaat het gelukkig goed. De kalfjes ontwikkelingen zich snel tot flinke jonge dames en heren. Nu tijdens de winter staan de dieren op stal, omdat buiten te weinig voer meer beschikbaar is. Wil je onze koeien van dichtbij zien? Dat kan altijd, van harte welkom. Graag laat even weten wanneer je wilt komen! En wij vertellen je alles over onze koeien en het vlees.

Limousin in de winter (december 2016)

De winter doet alweer z’n intrede. Na een prachtige zomer zijn de dagen kort en is het koud. De BBQ’s staan in de berging, het is tijd voor stoofvlees, stampotten met worst en bokbier. Ook de dieren merken dat het winter is. Het gras is minder voedzaam, daarom worden ze op stal gezet. De dieren houden dan voldoende conditie, ook belangrijk voor de kalfjes die deze winter weer geboren zullen worden. Met alle dieren dichtbij in de stal en veel nieuwe kalfjes is de winter altijd een gezellige periode.

In het nieuws: Goed vlees uit de Regio (bron DeStentor 06-02-2016)

Vandaag in DeStentor een mooie verslaglegging van waar wij voor staan met Limousin-Oost!

Open de volgende link: Kijk snel op Limousin koeien van Kees Hietberg

Leuk: Waarom het ook alweer goed is om eerlijk vlees te eten (bron Telegraaf 22-10-2015)

IMG_2249 IMG_2247

Uniek culinair event tussen de Limousins van Limousin-Oost

Ooit letterlijk tussen de Limousin runderen een exclusief dinner mogen nuttigen? Op de laatste dag van juli 2015 was het voor 8 gasten uit Broekland zover. Na een gewonnen veiling mochten ze gebruik maken van onze faciliteiten en in het weiland tussen de runderen plaats nemen aan tafel, waarbij topkok Harry Boomkamp van Erve Elverman een culinair hoogstandje heeft verzorgd, daarbij gebruik makend van de Green Egg BBQ.

 DSC_0993 DSC_1000 DSC_0976 DSC_0950

Dat het een uniek event betrof bleek ook wel uit de media aandacht. RTL4 nam telefonisch contact op en De Stentor en Salland Centraal hebben ook uitgebreid aandacht besteed aan dit mooie tafereel. Het allerbelangrijkste: De gasten waren zo enthousiast dat iedereen die geholpen heeft een persoonlijk hartelijk applaus mocht ontvangen!

http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=59735

Oei, zo’n Limousin koe is toch wel groot!

Heerlijk even met de kinderen naar Limousin-Oost. Dat levert mooie filmpjes op: IMG_1326

LoveRieke, uniek herstel van een gebroken poot?

We waren zo blij met de geboorte van LoveRieke, dochter van Hyacinthe. De geboorte van elk kalfje is prachtig, maar deze was extra bijzonder omdat LoveRieke een combinatie is van een bijzondere Franse stier en Hyacinthe via kunstmatige inseminatie. Wij doen dan niet vaak, maar we willen graag de mooiste en authentieke Limousin koeien met de allerbeste raseigenschappen.

Tot onze grote teleurstelling bleek een dag later dat LoveRieke een gebroken poot had, waarschijnlijk heeft Hyacinthe er in al haar enthousiasme opgestaan. Normaal is dat einde verhaal, aangezien in stallen en koppels moeilijk is een gebroken poot te laten herstellen. Samen met de dierenarts hebben we echter een plan van aanpak gemaakt en gips gezet, dat wekelijks moet worden vervangen. Tot nu toe lijkt het goed, maar er is nog een lange en spannende weg te gaan.

LoveRieke met gebroken pootHet vervangen van het gips is moeilijk, Hyacinthe zorgt dusdanig goed voor haar dochter dat wij er bijna niet bij kunnen komen.

Stamboek Inspectie op eigen bedrijf groot succes!!!

Enorm trots zijn wij op de resultaten van de stamboek inspectie van jongstleden 30 december 2014. Een officiële inspecteur van het Limousin stamboek heeft 14 dieren gekeurd op raskenmerken en kwaliteit. Hoe werkt het? Op 4 onderdelen worden de dieren beoordeeld: Ontwikkeling; Rastype; Bespiering en Benen.  De dieren krijgen een cijfermatige score van minimaal 71 tot maximaal 89 punten. Het landelijk gemiddelde moet altijd 80 punten zijn, vanaf 85 punten spreekt men over een Zeer Goed score.

Onze nieuwe stier Carmorn IMP kreeg de maximale score van 89 punten en 2 koeien (Hyacinth en Edelweiss) 88 punten. Verder zijn alle dochters van onze stier Chris met 85 punten of meer ingeschreven, echt een super resultaat. Het gemiddelde van de 14 dieren was 85,6 punten, onze koppel behoort hiermee tot de beste van Nederland.

Indien u ons bedrijf bezoekt, komt u dus ook in contact met unieke Limousin koeien, welke een voorbeeld zijn in Nederland. Graag laten wij u kennismaken met deze prachtige dieren.

 

Broodje Hamburger (leuk voor kinderen)

Wat zit er eigenlijk precies in hamburgers en  kipnuggets? Presentatoren Tom en Yannick zoeken het uit samen met chef-kok Amaro. Kipnuggets zijn eigenlijk de gemalen restanten van kippen. Daar blijken veel hamburgers ook van gemaakt. In het kinderprogramma ‘De Buitendienst’ laat kok Amaro de presentatoren zien zien hoe je een echte hamburger maakt. Maar dan moeten ze wel eerst een koe vangen en die slachten. Want als je vlees eet, is er een dier dood gemaakt. Weet wat je eet!

De uitzending van ‘De Buitendienst’ kunt u hier bekijken
Alles over de Hamburger

College over de Koe

Topkok Robert Kranenborg gaf op vrijdag 13 december op uitnodiging van De Wereld Draait Door college over: De Koe. Voor 1100 toehoorders en uiteraard de televisiekijker bracht hij voor DWDD University vanuit de Gashouder in Amsterdam een culinaire ode aan de koe, van kop tot staart.

De mooiste delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht. In zijn college rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes onder het motto: Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees.
Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Van de wei tot lekkernij op het bord. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot.

Robert Kranenborg: “Ik wil er alles aan doen om aan te tonen dat als Nederlanders vlees willen leren proeven, ze moeten kauwen en gebit en kaken moeten gebruiken. Dat gebeurt nu veel te weinig. En nog zoiets: Zonder vet geen lekker vlees!”

De uitzending van Robert Kranenborg kunt u hieronder bekijken.

 

Bief Wellington in De Wereld Draait Door (DWDD)

Oktober 2013

Beef Wellington – Voor veel carnivoren een soort Graal. In de uitzending van de DWDD kreeg het publiek een kijkje in de culinaire ambacht Beef Wellington. Het is een uniek recept wat Zo lekker kan zijn! En de kern van dit product is Runderhaas! Kijk snel op http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/301587

Of kijk de uitzending direct hieronder

Een recept voor minimaal 4 personen.

Open dag Limousin Oost

LimouZien april 2013

Het is altijd een feest als de koeien voor het eerst in een nieuw jaar naar buiten gaan. Hoewel onze dieren prima tegen de winterse omstandigheden bestand zijn, staan ze toch in de winter op stal. Dit heeft met name te maken met een gebrek aan voedsel (gras) in de winter. Daarnaast worden er in de winter veel kalfjes geboren, die laten wij toch liever in de warme stal tussen de koeien en in het stro opgroeien. Op 14 april 2013 hebben wij een Open boerderij dag georganiseerd en onder toeziend oog van circa 100 Vrienden van Limousin-Oost de dieren naar buiten gedaan, een prachtig spektakel:

Video Limousin Oost

Januari 2012

Een prachtige overzicht van Limousin Oost, de dieren, de doelen en uiteraard het heerlijke vlees.